Az eljegyzési gyűrű hagyománya és jelentése

Az eljegyzési gyűrű hagyománya és jelentése

A gyűrű, mivel sem kezdete, sem vége nincs, ezért az örök körforgást, a teljességet jelképezi. Más források szerint a szeretet, a világmindenség szimbóluma is.

Az eljegyzési gyűrű a szerelem és az összetartozás jelképe. III. Ince pápa vezette be a házasság előtti időszakot, a várakozási időt 1214-ben. A várakozási idő alatt a menyasszonyok a bal kezükön viselték a gyűrűt. A görög hagyományok alapján a bal kéz gyűrűsujján fut a szerelem vénája, ezért viselték a bal kezükön.  A magyar néphagyományban is megvolt az eljegyzési időszak szerepe. Az érdeklődő férfi elment a lányos családhoz háztűznézőbe. Ez egy ebéd volt, ahol a család láthatta a férfi étvágyát, a férfi pedig sokat megtudott a lányos házról. Ha a férfinak tetszett, amit látott, akkor otthagyta a szűrét elmenetelkor. Ha a család kitette a szűrét, akkor elutasították a férfi ajánlatát. Ha nem tették ki a szűrét, akkor visszament a családhoz a becses ruhadarabért. Ezt követte az eljegyzési időszak. Azért volt fontos, hogy egy évig tartson, mert ez alatt az egy év alatt kiderülhetett, hogy a leendő társ hogyan dolgozik a földeken, otthon, milyen dolgosak. Ha ezt az időszakot jól teljesítették a fiatalok, akkor következett a lakodalom.

A legrégebbi gyűrűket egyiptomi sírokban találtak. Rómában társadalmi rangot jelentett a gyűrű, a görögöknél pedig ékszerként viselték. A vasból készült eljegyzési gyűrű Rómából terjedt el. Voltak olyan kultúrák, ahol a feleség vagyontárgy volt és a jegygyűrűje azt jelezte, hogy a vőlegénye megvásárolta őt.

Az első gyémánt eljegyzési gyűrűt Maximilián osztrák főherceg készítette menyasszonyának. 1930-as évektől egy New York-i marketing ügynökség munkája során elterjed az a szokás, hogy a gyémánt az eljegyzési gyűrűk fontos tartozéka. A gyűrű formája jelképezi az örökkévalóságot, a gyémánt pedig a kapcsolat törhetetlenségét, szilárdságát és értékét. Cupidó nyilának hegye is gyémántból készült.

A nőknek az ékszerek sokkal többet jelentenek, mint a férfiaknak. Ez nem csupán a szépség utáni vágyakozásból ered, hiszen egy-egy ékszernek régen szakrális jelentése is volt. Sokszor védett rontás, vagy a gonosz erők ellen. Az ékszerek egyfajta kapcsolatot is jelenthetnek nem csupán azzal, akivel egyforma gyűrűt viselünk, hanem azzal is, aki a felsőbb erőkkel is. Főleg, ha a házasság még a templomban is köttetik és a gyűrűket a paptól kapja az ifjú pár, hogy az ő jelenlétében tegyék meg fogadalmukat és húzzák fel egymás ujjára.

A GLAMIRA eljegyzési gyűrűk nem csupán a szakrális jelentést hordozzák, hanem egy vallomással is felérnek, hiszen a lánykérés során, amikor a férfi letérdel szíve választottja előtt és átadja a gyűrűt, az a hagyományok szerint egyet jelent azzal, hogy szándékozik a hölgyével az egész életét leélni. Ez egyúttal kérdés is a lányhoz, hogy ő mire vágyik a szíve mélyén.

Posted on