Részvényekbe történő befektetés magánemberként

Részvényekbe történő befektetés magánemberként

Jelen cikkem célja, hogy eligazodást nyújtson azoknak, akik tervezik, hogy a jövőben részvényekbe fektetik a pénzüket. Csokorba gyűjtöm azokat az információkat, melyeket érdemes körbejárni a befektetés előtt. Kezdőknek ez igen összetett folyamatnak tűnhet, de érdemes lépésről-lépésre megérteni, hogy mi is az a részvény és milyen folyamatok zajlanak a részvények adása-vétele mögött.

Gyakran magánszemélyként szeretnénk belekezdeni és sokszor az is kérdéses, hogy ez egyáltalán lehetséges-e. Pedig a befektetés a részvényekbe igen jó hasznot hozhat magánembereknek is, nem kell ahhoz nagy bróker társaságnak lenni.

Felmerülhet a részvény, hogy milyen részvényt érdemes venni, milyen részvények léteznek egyáltalán.

A részvény egy részvénytársaság alaptőkéjének egy kisebbik része, tulajdonjogot ruház át. A legkönnyebben kereskedhető részvények a törzsrészvények, nem kapcsolódnak hozzá semmilyen speciális előjogok. Léteznek elsőbbségi részvények, dolgozói részvények, kamatozó részvények. Vannak olyan részvények is, melyek magasabb osztalékkifizetést lehetővé tesznek, de nem adnak szavazati jogot tulajdonosként.

Magánemberként érdemes tájékozódni az online brókerek piacán, hisz személyi bróker bizonyos befektetni kívánt összeghatár alatt nem érhető el magánszemélyek részére. Az online brókerek piaca dinamikusan fejlődik. Ezen a piacon történt tájékozódást követően a kiválasztott brókernél regisztrációt követően számlát kell nyitni. A számlanyitáskor a számlán kell elhelyezni azt az alaptőkét, amit a részvényekbe szánunk befektetni.

Amikor minden szoftver és applikáció rendelkésre áll, utána történik a megvásárolni kívánt részvények kiválasztása. Ez már a kockázat része, így érdemes igen jól körbejárni a témát. Vannak brókercégek, melyek online oktatást biztosítanak ahhoz, hogyan érdemes kiválasztani a részvényeket.  A kiválasztásnál érdemes figyelembe venni, hogy mely cégek azok, amelyeknek te magad is fogyasztója vagy, hisz létezik az a mondás, hogy azért fektess elsősorban egy cégbe, mert részesedést szeretnél a cégből és másodsorban csak azért, mert szeretnél hasznot húzni abból, hogy a részvényei emelkednek.

Amikor kiválasztottuk a cégeket, amelyekbe a pénzünket kívánjuk befektetni érdemes kisebb befektetésekkel belevágni és megismerni önmagunkat és a rendszert is. Érdemes megélni kisebb veszteségeket, megismerni a stresszkezelési módszereinket akkor, amikor a pénzünkről van szó. Vannak úgynevezett limit megbízások, ezek akkor megfelelőek, ha nagyobb kontrollt szeretnél a kereskedési ár tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a részvény eladása akkor fog megvalósulni, mikor az eladási ár a megfelelő szintet eléri. Természetesen még sokkal több metódus is létezik, melyet jelen cikk keretei között nem kívánok tárgyalni.

 

Szeretnék mindenkit bátorítani, hogy vágjon bele, természetesen ésszerű keretek között, hiszen a részvényekbe történő befektetés nem ördöngősség. Az idő előrehaladtával, a kezdeti lépéseket követően pszichológiai szempontból is egyre jobban érezni lehet az ízét ezeknek a folyamatoknak. Egyre több érdekes kérdés merül fel, melyek mentén folyamatosan lehet képezni magunkat, miután letisztultak az alapfolyamatok. 

Posted on