Okosórák piacának változása a pándémia időszakában

Okosórák piacának változása a pándémia időszakában

A koronavírus időszaka közgazdasági szempontból egyértelműen minden piacra hatással volt. De ez a hatás nem egyértelműen behatárolható arra vonatkozóan, hogy egy-egy adott piacterületre éppen pozitív hatással van, vagy negatívval volt-e. Nagyon sok piacon igen kemény problémákat és válságot eredményezett a pandemia.

Általánosan elmondható, hogy az online és a smart technikai termékek piacára jó hatással volt az elmúlt félév. Minden olyan termék kereslete emelkedett, ami az online jelenlétet biztosítja. Elmondható a szórakoztató elektronikára is ez a kereslet emelkedés.

Az okosóra piaca is robbanásszerűen fellendült a covid időszakában. A piaci elemzések alapján 20 százalékkal nőtt a kereslet az okosórákra az idei év első negyedében. A legnagyobb nevek a piacon természetesen az Apple és a Huawei, de említésre méltó a Garmin márkája is. Az apple az amelyik a legnagyobb részt hasította a piaci emelkedésből.

A 20 százalékos piaci emelkedés nagyjából 42 millió okosórát jelentett ebben az időszakban. Az elemzők arról is részletes tájékoztatást adnak, hogy az Apple a leginkább kedvelt okoskütyü márka továbbra is, hiszen a tavalyi 43 százalékos piaci részesedését idén 51 százalékra emelte. A nem annyira ismert, de igen jó okosóra márka a Gamin a 9 százalékos részesedésével és a harmadik helyen pedig Huawei tarja a frontot a 8 százalékos piaci részesedésével. Samsung eddig a második helyre tudta magát pozícionálni, de az idei évben a negyedik helyre csúszott le.

A földrajzi szempontú elemzés alapján az a meglepő információ látott napvilágot, hogy az okosórák piacán India amelyek 57 százalékkal növelte a tavalyi évhez képest a viselhető okoseszközök forgalmát. Európában 9 százalékkal több okosórát adtak el a gyártók és ez a szám az USA-ban 5 százalékkal növekedett.

A fenti számok alapján is elmondható, hogy közgazdasági szempontból nagy piaci átalakuláson esik át a világgazdaság. Nem csupán a különböző piacokon történnek nagy mozgások, hanem egy-egy adott piacon belül is markáns változásokat generált az elmúlt félév időszaka.

Posted on