Német befektetők a magyar ingatlanpiacon

Német befektetők a magyar ingatlanpiacon

A magyarországi ingatlanpiac elemzői és szereplői az elmúlt években dinamikus növekedést figyelhettek meg az ingatlan befektetések tekintetében. A belföldi piac is megmozdult a nagycsaládosok lakhatási támogatásának változása során, de a külföldi piac is jelentős érdeklődést mutatott a magyarországi ingatlanok iránt.

Külföldinek nem biztos, hogy mindenki azt gondolja, ami valójában jogszabály alapján igaz, hiszen külföldinek ingatlanvásárláskor az unió és az EGT tagországon kívüli országok állampolgárai számítanak csak.

Aki az unióból, vagy EGT tagországból származik, azoknak az állampolgároknak, vagy szervezeteknek, cégeknek aránylag könnyű ingatlanhoz jutni, vagy éppen ingatlant értékesíteni, azzal az egy kitétellel, hogy aki nem mezőgazdasági termelő, annak legfeljebb egy hektár mezőgazdasági besorolással ellátott földet lehet csak vásárolni, de amelyik nem ilyen besorolású, az minden további nélkül értékesíthető.

Talán ez is segíti a befektetési kedvet. A megengedő jogszabályi környezet mellett az is sokat nyomott a latban, hogy az ingatlanáraknak - az elemzések alapján - tartós, de változó mértékű növekedése várható a jövőben is, azzal együtt, hogy az ingatlanárak a külföldi piacokhoz képest még mindig alacsonynak számítanak.

Ezek lehetőséget adnak arra, hogy jó befektetési piacnak számítson a magyarországi ingatlanpiac az uniós tagországok szempontjából.  Az uniós országokból leginkább Németországban jellemző az, hogy magas az ingatlanvásárlási kedv a magyar ingatlanpiacon. Őket a brittek és osztrákok követik.

Mit tehet az a német állampolgár, vagy jogi személy aki/amely szeretne jó befektetést találni a magyarországi ingatlanpiacon?

A blueHOMES Europe Real Estate tematikus oldalain érdemes ingatlan vásárlás, vagy eladás iránt érdeklődni, hiszen a nagy adatbázis mellett sok jó tanáccsal és támogatással látják el az oldalra látogatót az Immobilien Ungarn kulcsszó beírása után.

Tanácsot adnak azzal kapcsolatban, hogy milyen jogszabályi lehetőségek vannak azoknak, akik ingatlant vásárolnak, mik a lehetőségek és milyen problémák adódhatnak.  

Az ingatlanpiaci elemzésekről is adnak ízelítőt, azzal kapcsolatban, hogy milyen területeken érdemes befektetésben gondolkodni. Melyek azok a régiók, amelyek fejlődnek és ahol növekszik az ingatlanvásárlási kedv is. Milyen urbanizációs folyamatok figyelhetők meg ma Magyarországon.

A német és a magyar építkezési szokásokból adódó károk megelőzése érdekében kitérnek arra is, hogy mit kell figyelembe venni annak, aki ház vásárlását tervezi. Kiktől érdemes tanácsot kérni. Mit érdemes mindenképpen alaposan megvizsgálni különösen az idősebb házaknál, de azoknál is, amelyeket frissen újítottak fel az ingatlan eladása előtt. Felhívják a figyelmet arra is, hogy laikus emberek milyen csapdába sétálhatnak be. Olyan szakemberek támogatását ajánlják, akik tanácsadóként tudnak már a látogatás során is abban segíteni, hogy ezeket a hiányosságokat feltárják és segítenek ezáltal megvédeni a befektetőket az esetleges rossz döntésektől.

Mindezek mellett tanácsot adnak azzal kapcsolatban is, hogy mi történik az után, amikor megtalálták a megfelelő ingatlant, közjegyzői- vagy ügyvédi eljárás során milyen papírokat szükséges ellenőrizni, milyen szerződés keletkezik, az mit kell, hogy tartalmazzon. Milyen szempontokat szükséges figyelembe venni annak érdekében, hogy német és magyar nyelven is megfelelő legyen a szerződés. Milyen további költségek várhatóak a vételáron kívül.

Posted on