Munkák a rendezvényiparban

Munkák a rendezvényiparban

A turizmus globális szinten robbanásszerű változáson ment át. Amikor az ázsiai piac is bekapcsolódott a turizmusba és a diszkrecionális jövedelmek is egyre magasabbak lettek, akkor a legtöbb nemzetnél megfigyelhető hatása volt, hogy a turizmus ágazata fejlődésnek indult.

A turizmus a lakóhelyen kívül eső eltöltött időt jelenti. Két fajtája van, a hivatásturizmus és a szabadidős turizmus. A rendezvényekhez kapcsolható turizmus mindkettő területen jelen van.

A rendezvényturizmusnak sok ága van, hiszen egy családi esküvő, vagy akár születésnap is rendezvénynek számít. A városok is szerveznek kulturális eseményeket, koncerteket. De ide tartoznak a céges rendezvények is. Azokon belül, amikor már nagyobb cégek rendeznek konferenciákat, már egyre komolyabb szakértelmet igényelnek. A világvásárok és nemzetközi konferenciák talán azok, amelyek ebből a szempontból a legkomolyabbak.

Annak érdekében, hogy a fentiek közül bármelyik rendezvény zökkenőmentesen kerüljön megrendezésre, jó szervezetre és komoly szakmai háttérre van szükség.

Egy jólképzett szakember, aki szereti a nyüzsgést, jó szervezőkészséggel van megáldva és még a határidők általi szorításokat is jól kezeli, annak mindenképpen érdemes a rendezvénypiacban is gondolkodni. Akár nemzetközi szinten is. Egy magyar szakember legkönnyebben osztrák, vagy német piacra léphet ki. Jobs in der Eventbranche keresőszóval számos munkát találhat az angolul Event Industry-nak nevezett rendezvénypiacon.

Nem kell arra gondolni, hogy csupán a turizmus területén végzett szakemberek találhatnak itt munkát. Az tény, hogy az ún. event-manager (esemény menedzser) mindenképpen magasan kvalifikált szaktudással kell, hogy rendelkezzen, hiszen ő felelős azért, hogy a megrendelő által elvárt célok teljesüljenek (mind anyagi, mind rendezvény szempontjából), ehhez a megfelelő szolgáltatói gárdával kerüljenek megkötésre a szerződések, úgy, hogy a határidők és a szakmai tartalmak mind részletekbe menően rendben legyenek. Ez alapján kell neki lemenedzselnie a rendezvény végéi az összes feladatot a megadott határidőkig, a meghatározott költségkeretek között.

Az event-manager mellett viszont számos egyéb munkára szükség van egy rendezvényszervezésnél, hiszen a helyszínt is biztosítani kell. A helyszínen a tisztaságot és a megfelelő installációt, a személyes tűz- és életvédelmet. A rendezvény ideje folyamatosan fenn kell tartani a tisztaságot, a rendezvényen részt vevő vendégek tájékoztatását és kiszolgálást. Több esetben pincérek és hostessek is szükségesek egy-egy rendezvényen. A szakmai tartalom legtöbbször a megrendelő feladata, amennyiben konferenciáról, vagy céges rendezvényről van szó. Emellett még a rendezvényeken a vendégek szórakoztatása is külön feladat.

A nagyobb vásároknál már lehet látni, hogy milyen komoly IT rendszer is található egy-egy ilyen rendezvény hátterében, hiszen a huszonegyedik században már akár olyan padló is található, amely számolja, hogy egy-egy adott rendezvényen hány ember tartózkodik épp. Ez a későbbi statisztikák alapjául is szolgálhat. De számos rendezvényt megkönnyítő applikáció is van már a piacon.

Mindegyik terület számos szakembert igényel.

Posted on