Mi alapján találjunk egy jó értékbecslőt az ingatlan eladásához?

Mi alapján találjunk egy jó értékbecslőt az ingatlan eladásához?

Életünk nagyon sok területén természetes már számunkra, hogy sokmindent szakértőkre bízunk, az autónkat, az egészégünket, a házunk renoválását. Az ingatlan értékbecslésről sem szabad megfeledkezni. Jellemzően akkor kerül először ingatlan értékbecslővel szembe az ember, amikor hitelt kérelemhez kell a papírokat benyújtani, vagy hivatalos célhoz kell készíttetni ingatlan értékbecslést.

Nem kellene ennek így lennie, hiszen amikor egy ingatlan eladására kerül sor, akkor nem biztos, hogy jó ötlet, hogy saját kútfőből mi próbálunk dönteni külső szakmai megfontolások nélkül. Pedig itt több millió forintos tétje is lehet egy rossz döntésnek.

Eladóként és vevőként is jó tisztában lenni az aktuális ingatlanárakkal. Természetesen nagyon fontos, hogy független értékbecslőre bízzuk az ingatlan értékének meghatározását, akinek semmilyen érdeke nem fűződik sem az eladáshoz, sem a vételhez.

Hogyan érdemes kiválasztani egy értékbecslőt?

-          nézzük meg, hogy ez-e a fő tevékenységük, nem csupán egy mellékszolgáltatás a többi szolgáltatásaik közül,

-          nézzük meg, hogy milyen vevői elégedettséget igazoló kommentek vannak a cég weboldalán,

-          A NAV, vagy bármilyen hatóság minősítette-e a céget,

-          Megbízható cég tanúsítványa van-e,

-          Bármilyen vállalkozói kamara tagja-e

-          Legyen fontos, hogy nem jutalékért dolgoznak, hogy objektíven tudjanak közelíteni.

Miből áll egy értékbecslés?

Az értékbecslés három nagyon egyszerű lépésből áll. Ha sikerült kiválasztani azt a céget, amelyik a fentiek alapján is szimpatikus, akkor a cég oldalán vélhetően található egy formanyomtatvány, vagy online ajánlatkérési felület, amin fogadják a kéréseket, esetleg felvilágosítást is tudnak nyújtani a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Itt már meg szokták jelölni azokat a dokumentumokat, melyeket az értékbecsléshez mindenképpen szükséges beszerezni. Lehetséges időpontokat is meg szükséges adni, amikor a helyszíni szemle megtörténhet. Az egyedi kéréseknek és kérdéseknek is szokott lenni lehetőség. Amennyiben az ingatlan paramétereit konkrétan be tudja írni erre a jelentkezési lapra, akkor már gyorsabban elkészülhet az árajánlat. Ez jellemzően még nem kötelezi az ügyfeleket semmire, csupán ezzel lehet elindítani az értékbecslési folyamatot. Ezen az űrlapon a kapcsolattartási adatokat is szükséges megadni.

A második lépésben a szakemberek felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségeken és tisztázásra kerül az értékbecslés összege és a helyszíni szemle lehetséges időpontja. Itt még a szakemberek feltehetnek további tisztázó kérdéseket. A helyszíni szemle természetesen a megbeszélt időpontban zajlik. A helyszín bejárásakor átnézik az előzetesen kért dokumentumokat, felmérik az ingatlan állapotát, fotódokumentációt készítenek, esetenként alaprajzot. Ekkor történik a fizetés is rendszerint.

A harmadik lépés maga az értékbecslés elkészítése. Ami nem a helyszíni szemle során, hanem utólag készül. Összehasonlító adatokat gyűjtenek a szakemberek, elemzéseket és számításokat végeznek. A végső piaci ár meghatározásához azt is figyelembe veszik, hogy milyen megyében van, milyen a megközelíthetőség, funkcionálisan mennyire megfelelő paraméterekkel rendelkezik. Ez alapján készül el a végső szakvélemény.

Amennyiben a témával kapcsolatban további értékes külföldi oldalakat böngészne, ajánlom figyelmébe, hogy Immobilienwert ermitteln kulcsszóra keressen rá az interneten.

 

Posted on