Mi a változásokra flexibilisen reagáló munkaerőpiachoz a kulcs?

Mi a változásokra flexibilisen reagáló munkaerőpiachoz a kulcs?

Az elmúlt időszak igencsak átírta a munkaerőpiacot, keményen lépést kellett tartania mindenkinek, akit érintett, ha volt egyáltalán olyan, hogy valakit nem érintett a pándémia e tekintetben. Egyes területeken teljesen lehetetlenné vált a munka, más területeken pedig megsokszorozódtak a terhek.

Kecskemét munkapiaca is hasonló hatásoknak lett kitéve. Sokan döntöttek átképzések mellett a munkavállalói oldalról. Sokan pedig teljesen új munkafolyamatokat kellett bevezessenek a munkaadói oldalról.

Ha valaki állás szempontjából Kecskemét piacát meg akarta érteni, annak érdemes volt mindenképpen keresnie szakértő segítséget ebben a helyzetben. Sok szempontból kellett megérteni a piac változásokat és nem utolsó sorban önmagunkat, mint munkavállalót ezen változások függvényében. 

Kecskemét állás tekintetében igen nagy fluktuációt produkált, mindenképpen a flexibilitás lett a kulcsszó és a haladás, továbblépés a változások mentén. Ehhez a karrierirodáknak is fel kellett zárkózniuk. Jó példa erre az ahogy a kecskeméti állások piaca reagált és a piac szereplői felvették a versenyt a változásokkal.

Mi alapján mondható ez el? Hogyan reagált a piac? Mi a kulcs a jó reakcióhoz?

A kulcs mindenképpen a jó tanácsadó iroda, amely összeköti a piaci szereplőket.

Amelyik stabil vállalati háttérrel rendelkezik, vagyis sok vállalattal van kialakított és élő kapcsolatrendszere. Az adott térségben aktívan jelen van és munkaadói oldalról is számon tartják a cégek, nem csupán online álláskereső oldalakon végez szűréseket és tesz kiajánlásokat. A folyamatos jelenlét által a változásokhoz köthető információkat azonnal, első kézből elemezni képes és már annak ismeretében koordinálja az álláskeresést. 

Hosszútávon gondolkodik mind az egyes személy karrierjét megismerve, mind abból a szempontból, hogy hatékony szemlélettel megtalálja a nyertes-nyertes pályázatokat és pályázókat. Ez a szakmai kompetencia segít abban is, hogy nagy eséllyel hosszútávú együttműködésre ad lehetőséget munkaadó és munkavállaló között. Egyúttal építi a karrieriroda térségben való ismertségét és elismertségét is.

Természetesen a folyamatos piacon való jelenlét és az információk és adatbázisok frissen tartása rálátást ad arra is, hogy milyen jövedelem a versenyképes és mellette milyen béren kívüli juttatásokat lehet elérni, ezek a faktorok hogyan reagálnak a változásokra. Ezzel kapcsolatban is reális képet kaphat a munkavállaló, aki egy karrierirodát kér fel arra, hogy segítsen a munkaerő piacon eligazodni és megfelelő stratégiát kialakítani.

Rálátnak arra, hogy milyen az ideális munkakörnyezet az, amit egy pályázó elvárhat. Ez már nem csupán környezet, hanem abban a tekintetben is értelmezhető, hogy milyen szakmában milyen elvárás lehet a munkavállaló részéről a szabadidő, heti beosztás, tekintetében. Illetve abból a szempontból, hogy akár otthonról flexibilisen végezhető munkáról van-e szó.

Ismerik a piacot, aminek tükrében biztos potenciált adó karrierlehetőségek elérhetőek mind szakmai szempontból, mind pozíció szintek (vezető, beosztott poszt) tekintetében. Reális képet adhatnak ahhoz, hogy a pályázónak milyen képességekkel kell rendelkeznie az adott szakmai elvárások mellett. Abban is támogatást nyújtanak, hogy egy-egy adott poszthoz milyen továbbképzést érdemes az adott pályázónak még elvégeznie. Jó kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a helyi oktatási piacot illetően.

 

A képzések mellett gyakran vállalnak egyéni coach folyamatokat is, amely a megfelelő készségekkel és képzettséggel rendelkező jelölteket arra készítik fel, hogy megtalálhassák a saját karriermotivációjukat és abban is segítséget nyújthatnak, hogy milyen a megfelelő munkavállalói attitűd egy állásinterjú során. 

Posted on