Művészetterápia a mentális egészség fokozására

Művészetterápia a mentális egészség fokozására

A művészi módszerek alkalmazása a pszichés rendellenességek kezelésére és a mentális egészség fokozására ősidők óta ismert. A művészetterápia egy olyan technika, amely abban az elképzelésben gyökerezik, hogy egy-egy adott téma kreatív kifejezése elősegítheti a gyógyulást és a mentális jólétet. A művészet, akár létrehozva, akár mások művészetét megtekintve, segít az embereknek az érzelmek felfedezésében, az öntudat fejlesztésében, a stresszel való megbirkózásban, fokozza az önbecsülést, és támogatja a szociális készségek kialakulását, vagy gyógyulását.

Sokan meglepődnek azon, hogy a művészet hatékony eszköz lehet a mentális egészség kezelésében. Mi köze lehet a művészetnek a pszichoterápiához?

Kifejező közegként a művészet felhasználható olyan lelki tartalmak kifejezésére, amelyre verbálisan nehezen érünk el, vagyis arra a mély, megdöbbentő állapotra is alkalmas lehet, amikor nincsenek szavak arra ahogyan érzünk. De segítség lehet a mindennapi stresszel való megküzdésben, vagy saját személyiségük különböző aspektusainak feltárásában.  

A művészetterápia integrálja a pszichoterápiás technikákat a kreatív folyamattal a mentális egészség és jólét javítása érdekében. Az American Art Therapy Association a művészetterápiát a mentális egészség megközelítéseként jellemzi, amely a művészet létrehozásának folyamatát használja fel a mentális, fizikai és érzelmi wellness javítására. A művészetterápiát általában képzett szakemberek vezetik, terápiás keretek között, de bárki használhatja otthon is saját magának, hiszen nincsenek ellenjavaslatai, esetleg korlátai, amiben nem tud segíteni abban az esetben, ha valaki egyedül használja terápiára.

 A művészetterápiában alkalmazott technikák magukban foglalhatják a rajzolást, festést, színezést, szobrászatot vagy kollázst. De természetesen a művészetek egyéb ágait is lehet alkalmazni, mozit, zenét, táncot. Az alkotó elkészítheti az alkotást, irányított meditáció alapján, belső képek, vagy érzések alapján is. Ezt követően elemezhetik, hogy ki mit készített, és hogyan érezték magukat az alkotás előtt, alatt vagy utána, mit jelent nekik mindez. Művészetük felfedezésével az emberek olyan témákat és konfliktusokat kereshetnek, amelyek befolyásolhatják gondolataikat, érzelmeiket és viselkedésüket.

Az embereknek nincs szükségük művészi képességekre vagy különleges tehetségre ahhoz, hogy részt vehessenek a művészetterápiában, és minden korosztály számára, beleértve a gyermekeket, a tizenéveseket és a felnőtteket is, alkalmas és biztonságos folyamat. Egyes kutatások szerint csak a művészet jelenléte játszhat szerepet a mentális egészség fokozásában. Természetesen a gyerekek és a felnőttek között markáns különbség lehet a művészetterápia alkalmazásában. A gyerekek koruknál fogva még sokkal nyitottabbak, a festésre, rajzolásra és alkotásra, mint mi felnőttek. Azonban elmondható, hogy amennyiben egy felnőtt áttöri azt a félelmét, hogy nem tud rajzolni, vagy valami elvárás van bárkiben is azzal kapcsolatban, hogy neki milyen alkotást kell a papírra vetnie, sokkal mélyebb önreflexióra képesebb, mint a gyerekek. A gyerekek az önreflexió szintjére még nem képesek lépni életkorukból kifolyólag, ellenben mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen mélyen tudnak fókuszálni és ezáltal azonnal megnyugszanak akár egy színező vagy kifestő kinyomtatását követően, pillanatok alatt, mikor elkezdenek alkotni.

 

Posted on