Más bőrébe bújnál, vagy a betegségből való felépüléshez lenne szükséged parókára?

Más bőrébe bújnál, vagy a betegségből való felépüléshez lenne szükséged parókára?

Sokszor egy új frizura teljesen új életérzést tud jelenteni egy-egy ember életében. Sokszor erre nagyon szüksége is van, akár azért, mert betegségből épül fel éppen, vagy csak azért mert kipróbálni több stílust olyan, mintha más-más ember bőrébe tudna bújni valaki.

Aki betegség miatt teljes mértékben, vagy részlegesen elveszítette a haját, annak az embernek nem csupán a betegséggel kell megharcolnia, hanem azzal a problémával is, hogy a társadalom mennyire fogadja el a kopaszságát a mindennapok során. Jellemzően a társadalomban az emberek bármennyire is megpróbálják empatikusan kezelni az ilyen fajta másságot, sokszor mégsem tudják megfelelően megélni a megszokottól eltérő helyzeteket. Ez gyakran igenis nagy problémát okoz annak, aki a betegséggel küzd.

Más ember bőrébe bújni is szabad. Szabad játszani azzal, hogy ki lehetek én. Megélni, hogy milyen stílus az, amit leginkább a magaménak érzek, amiben sokkal magabiztosabban tudok mozogni és létezni a hétköznapok során. Mi az a stílus, ami leginkább passzol az életvitelemhez, szokásaimhoz, társaságomhoz.

Mindkét esetben jó megoldás lehet az, hogy az illető megkeresi, hogy milyen fórumokon és áron lehet parókát vásárolni. Az első esetben, amikor betegség miatt akár kemoterápiát kap valaki és hosszabb ideig tart a felépülési szakasz, akkor érdemesebb komolyabb parókába befektetni. Érdemes mérlegelni, hogy otthon mibe tartózkodik a beteg és az utcán. Ezekben az esetekben a fejbőr érzékenysége is fokozódik, tehát nem mindegy, hogy szintetikus, vagy természetes anyagból készült parókát használnak. A szintetikus parókára sokkal jobban kell vigyázni, mint a természetes hajból készült parókára. Érdemes otthon természetes anyagokból készült kendőket, turbánokat használni, hogy ne a paróka sérüljön használat során, de a betegségből felépülő illetőnek is megmaradjon a komfortérzete és a fejbőre is a megfelelő védelmet kapja.

Aki parókát használ, annak tudnia kell, hogy milyen módon lehet tisztán tartani, formázni a parókát. Érdemes számon tartani, hogy a szintetikus anyagból készült parókákat nem érheti semmilyen hőhatás, nem lehet hajsütővel formázni, göndöríteni, vagy egyenesíteni. Tisztítása sem olyan könnyű mint a természetese parókáénak. Ezért szokták azt javasolni, hogy amennyiben hosszabb távra és vállnál hosszabb parókát szeretne valaki hordani, akkor mindenképpen érdemes természetes hajból készült parókát használnia. Azok a parókák, melyek váll alá érnek, azok sokkal nagyobb fizikai terhelésnek ki vannak téve, mint a rövidebb parókák. Használat során a vállhoz dörzsölődik a hosszabb haj, a sál, vagy egyéb kiegészítők is kárt tehetnek benne.

Aki csupán több stílust szeretne kipróbálni, azoknak természetesen sokkal inkább érdemesebb szintetikus hajból készült, olcsóbb parókát választaniuk, hiszen azok viselete nem indokolt folyamatosan, napi rendszerességgel, így tisztítása és a mechanikus sérülésnek is kevesebbet vannak kitéve.

Posted on