Kutyakiállítás kisokos

Kutyakiállítás kisokos

Idén is számos kutyakiállítás kerül megrendezésre a MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége) tagjai által.

A kutyakiállítás akár többnapos is lehet, a versenyen a legszebbnek járó díjért folyik a küzdelem a kutyák között. Minden versenynél vannak selejtezők. Először a különböző kutyafajtákon belül folynak a versenyek, azonos korosztályú ebek mérik össze a külső adottságaikat a zsűri előtt. A fajtákon belül különválasztják a szukákat és a kanokat. A fajtagyőztes díjat az a kutya nyeri el, amelyik mind a kanok, mind a szukák között a legszebbnek bizonyul. A legjobbak versenyébe csak a fajta legszebbje juthat tovább. A kiállítás legszebb kutyájának járó címet csak a fajtagyőztesek soraiba jutott kutyák nyerhetik el. A klubkiállítások abban különböznek, hogy csak az adott klubokhoz tartozó kutyafajták versenyezhetnek. A kiállítások szokásos menete, hogy az egyes fajtákon belül bírálják el a díjakat, itt osztálygyőztesek lehetnek. Az osztálygyőztesek közül választják meg a fajtagyőztest. Kiállítások osztályok baby osztálytól (3-6 hónap) egészen az érett osztályig (7 év felett) 9 kategóriában indíthatók.

Magyarországon a jobbára nyáron, de minden hónapban több nívós verseny kerül megrendezésre. Július folyamán Nyíregyházán, Debrecenben CAC versenyeken, Sárváron CACIB versenyeken és Debrecenben CACIB éjszakai show-n vehetnek részt a kiállításokon induló kutyusok és gazdájuk.

Egy jó kutyakozmetika Debrecen, Sárvár és Nyíregyháza versenyekre mindenképpen elkel, hiszen a kiállításokon nem elég, hogy szép küllemű legyen a kutya. Az adott fajta kiállítására való felkészítést érdemes magas fokon végző szakembernél igénybe venni. A szőrzet felkészítése kellemes időtöltés lehet a kutya számára is, érdemes a kezdetekről kozmetikushoz szoktatni, hiszen a folyamatos ápolás mindenképpen visszatérülő a kiállításokon.

Emellett a küllembíró a fajtastandard alapján bírálja el a kutyusokat. Ellenőrzi a fogazatot és a szőrfelkészítést. A rövid szőrű fajták kiállításra való felkészítése könnyen elvégezhető fürdetéssel és rövid szőrre kifejlesztett, magas fényt adó samponnal. Szárítás után szőrfénnyel. A hosszú szőrű fajták esetében érdemes a folyamatos napi kondícionálás a kiállításra való szőrfelkészítés mellett. A jó tartású, telt szőrzet elérése a cél. Nélkülözhetetlen a megfelelő ápolási eszközök kiválasztása is. Figyelni kell arra, hogy ezek az eszközök szőrtípusonként változók. Bizonyos fajták szőrét nyírni, vagy trimmelni kell a standardban meghatározott fazon szerint. Az érett, elhalt szőrszálakat is érdemes időszakonként eltávolítani.

A helyes felkészítéstől is függ, hogy a kutya milyen sikerrel szerepel a kiállításon. A kiállításra való felkészítése rendszeres foglalkozást igényel, hiszen a viselkedése is sokat számít, ebből a szempontból a legjobb formáját kell hoznia. A kutya mozgásáról is véleményt formál a bíró. Fontos, hogy a pórázon úgy mozogjon, hogy a mozgás üteme forduláskor se törjön meg. Figyelik a felvezetővel való szoros kontaktust. Örömmel és természetesen mozogjon.

 

Posted on