Külföldi mérnökök - miért olyan fontosak?

Külföldi mérnökök - miért olyan fontosak?

A kereslet és a kínálat köztudottan meghatározza az áruk árát a szabad piacon. Ez a törvény még soha nem volt annyira kézzelfogható, mint jelenleg a munkaerőpiacon. Az informatikai szakemberek és mérnökök szűkössé váltak. Gyakorlatilag ők diktálják a feltételeket a bértárgyalásokon. És ez csak igazságos, mert válság idején a munkaadók mindig kíméletlenül kihasználják a hatalmukat. Ezért ma már gyakoriak az olyan fizetések, amelyek egy újfajta arisztokráciát hoznak létre. Hogyan tudnak a kis- és középvállalkozások érvényesülni ezen a piacon, és hogyan tudnak munkavállalókat szerezni? Tippünk: a legjobb, ha külföldön keresgél. 

 

Külföldi műszaki személyzet - a kisebb cégek megváltása?

Ebben a tekintetben őszintének kell lenned magadhoz, és nem szabad szépítened a saját helyzetedet. A nagyvállalatok nagyon népszerűek a felsővezetők körében. Sok pénzt kínálnak, és változatos karrierlehetőségeket, külföldi kiküldetéseket, különböző karrierutakat kínálnak. Ráadásul általában szakszervezetben dolgoznak, így a kifizetetlen túlórák vagy a vezetőség önkényeskedése nem tartozik a mindennapok közé. 

A kisebb vállalatok számára nem sok minden maradt. Ha ezen változtatni akarunk, akkor külföldre kell néznünk. Végül is, nem lehet csak úgy a semmiből elővarázsolni alkalmazottakat. Vannak lehetőségek. Egyrészt a nemzetközi állásbörzék segítségével. Másrészt a mérnökök és informatikusok közvetítésére szakosodott ügynökségek segítségével. Vannak olyanok, amelyek az uniós országokban működnek. Mások még tovább mennek, és harmadik országokból származó személyzetet ajánlanak fel. Az informatikai ágazatban ez az úgynevezett kék kártya alkalmazásával lehetséges. 

A kis- és középvállalkozásoknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy ez nem jelent szabad kezet az olcsó alkalmazottak számára. Azok, akik így gondolkodnak, valószínűleg nem fogják sokáig élvezni őket. Egyrészt azért, mert a fizetések hasonlóak az EU-ban. Aki Spanyolországból Svédországba vagy Írországból Németországba jön dolgozni, az korábban nem éhezett. 

A távol-keleti, afrikai vagy dél-amerikai emberek esetében némileg más a helyzet. A bérszínvonaluk nem éri el az európai szintet. Náluk lehet, hogy eleinte kicsit olcsóbbak. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy az alacsony bérű országokból származó munkavállalóknak semmi más nem fontos, mint hogy minél gyorsabban feljebb kerüljön a fizetésük. Gyakran vállalnak munkát külföldön, hogy jobban el tudják tartani az otthoni családot. Amint letelepednek új hazájukban, ismerik a nyelvet és a gazdaság szabályait, egyre nagyobb valószínűséggel keresnek jobban fizetett munkát. 

Ezért a munkáltatóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy már nem létezik olcsó informatikai és mérnöki munkaerő. Még akkor is, ha külföldről hozza be őket. Ez csak egy módja annak, hogy növeljük az esélyét annak, hogy a mennyiségből első körben jelöltet kapjunk. Ehelyett más megoldásokat kell találni a megtartásukra. Ezek közé tartoznak mindazok a tényezők, amelyeket pénzzel nem lehet megvásárolni:

A jó munkahelyi légkör mindig előnyt jelent. Sok ember számára a mindennapi környezet jelentős tényező. Ha jól érzik magukat, nem akarják ezt olyan könnyen feladni. Győződjön meg arról, hogy a dolgok jól mennek a csapatban. Éreztesse a munkavállalókkal, hogy munkájuk értékes, és hogy aggodalmaikat komolyan veszik. Ez önmagában drasztikusan csökkenti a forgalmat. 

Rugalmas munkaidő és családbarát körülmények, ezt kínálják a vállalatok is. Ezért ebben a tekintetben egy fokkal feljebb kell lépnie. Adja meg mindenkinek, amire szüksége van. Több otthoni munkavégzés, több idő a gyerekekre, egyszerűbb szabályok a részmunkaidőre vonatkozóan stb. Ez nem kerül pénzbe, de nagy értéknek számít. 

Egyes vállalatok sok pénzt keresnek. Jó fizetéseket fizetnek. A munkavállalók azonban aligha részesülnek különösen jó eredményekben. A kisvállalkozások itt előnyben vannak. Ha az eredmények lehetővé teszik, akkor az embereknek hatalmas részt adnak a sikerből. Sok pénz áramolhat így. Néha még többet is keresnek veled így, mint a nagyvállalatoknál. Még ha ez csökkenti is a nyereséget, legyen nagylelkű. Jó alkalmazottak nélkül a nyereség még alacsonyabb lenne. Emellett a munkavállalók motiváltabbak, hogy még jobban teljesítsenek. 

Posted on