Környezettudatos hőségmenedzsment

Környezettudatos hőségmenedzsment

Vége van a nyárnak és megint elmondhatjuk, hogy igen meleg nyarat zártunk magunk mögött. Sokan ilyenkor kezdenek el gondolkodni azon, hogy jövő nyárra hűtő- és árnyékolástechnikát szerezzenek be. Mindenképpen érdemes időben gondolkodni, hiszen a megfelelő kombinációval igen sokat tehetünk a hőség ellen. Azért is érdemes ilyenkor elkezdeni a tervezést, mert a megfelelő utánajárással pénztárcakímélő megoldásokat is találhat az ember, azzal együtt, hogy még a környezetet is védi.

Nagyon sokszor azt gondoljuk, hogy egy klíma beszerelése megoldja a gondunkat, de akkor nem számolunk azzal, hogy milyen havi elektromos kiadásokat vonz magával és bizony a klíma izületi problémákat is okozhat, ha nem megfelelően kerül elhelyezésre, arról nem is beszélve, hogy a környezetet is terheli.

Sok esetben megfelelő árnyékolással is igen jó hőszigetelés érhető el, mikor kicsit kutattam a témában, az alu-zsaluzia oldalon meglepően sok jó megoldást találtam. A piacon több fajta árnyékolástechnika is elérhető. Ezek közül a legkedveltebbek a belső- és külső árnyékolók, ismertebb nevükön reluxa és redőny, valamint a napellenzők.

A belső árnyékolók közül is igen széles választékot biztosítanak a piacon ahhoz, hogy a lakásunk, vagy irodánk enteriőrjéhez passzoló árnyékolót tudjuk kiválasztani. Vannak alumínium reluxák, melyek praktikumának köszönhetően a legkedveltebb belső árnyékoló egyike, nyíló- és bukó ablakokra is megfelelően alkalmazhatóak. Vászonrolettákat inkább irodákba ajánlják elegáns kiegészítőnek. Ha igen elegánsat szeretnénk, akkor Somfy elektronika által vezérelt, vezetékes vászonrolettát is kérhetünk. A több tucat szín mellett lehet választani fényáteresztő és fényzáró vászon anyagokat is, a méretben is csillagos ég szinte a határ. Létezik egy sávroló nevű speciális árnyékoló is a piacon, melyben két vászon mozog egymással átfedésben, ezáltal az árnyékoló sávok segítségével változtatni lehet a fény mennyiségén is. Természetesen, a legelterjedtebb szalagfüggöny is a belső árnyékolók közé tartozik, melyet gondolom senkinek sem kell bemutatni, bár itt is találtam egy olyan fajtát, amelyet spagetti szalagfüggönynek hívnak, mely 3 mm-es szálakból állnak, merész megjelenést adva az enteriőrnek.

A külső árnyékolók segítségével még nagyobb hőszigetelés érhető el. A redőnyök közül az alumínium redőny az, ami a legtartósabb, hiszen masszív alumíniumból készül. A hőszigetelés szempontjából igen fontos, hogy a redőnylamellák speciális habbal vannak kitöltve. Ez nem csupán nagyobb sziládságot, de megfelelő hang- és hőszigetelést is biztosít. Leengedve szinte tökéletese elsötétítést érhető el a helyiségben. Mind az alumínium- és mind a műanyag redőnyöket lehet Somfy elektromos kiegészítőkkel kérni, mely kényelmes és igen elegáns használatot biztosít. A nagyobb hőszigetelés elérése érdekében érdemes már az épülő házaknál tervezni a redőnyökkel, hiszen ezek a redőnyök külsőtokos kivitelben alkalmazhatóak már meglévő nyílászárók árnyékolására, de épülőfélben lévő ingatlanoknál beépíthető tokkal is.

 

Gondolkodjunk tudatosan, tervezzünk előre már most a következő nyárra a megfelelő árnyékolással. 

Posted on