Ingatlanvásárlás 2020 - eltűntek a vevők

Ingatlanvásárlás 2020 - eltűntek a vevők

2020. év nem csupán egy új évtized kezdete, hanem a koronavírus miatt igen furcsa hatásokkal kezdődő újfajta gondolkodásmód kezdete is lehet. Ez az év nagyon erős negatív hatásokkal kezdődik mind az egészségügy, mind a gazdaság területén. Nem csupán lokális, hanem globális szinten jelen van ez a hatás.

Jelen cikkem írásakor karanténban ülök és az elemzők egyelőre még megbecsülni sem tudják, hogy milyen hatásai lesznek és hogyan gyűrűznek tovább a gazdaság egyes szektoraiban.

Az ingatlanpiacon nem volt olyan gyors és direkt hatása, mint a turizmus-, vagy vendéglátás szektorban, hiszen az ingatlanok tekintetében nem ennyire gyors a változás. Az elmúlt két hónap már elegendő volt ahhoz, hogy markáns visszaesést lehessen érzékelni az ingatlanpiacon is. Az ingatlan adás-vétel nagyságrendileg 30 százalékra esett vissza április hónap végére.

A vírus hatásaira sokféleképpen reagálhatnak az emberek. Egy biztos, hogy az érintkezések elkerülése érdekében a lakások személyes megtekintése ezekben az időkben érthető okok miatt sok embernek problémát jelentenek. A lakásbemutatások teljesen új platformra kellett, hogy áthelyezésre kerüljenek. Az ingatlanosokra most nagyobb szerep hárult. Sokan úgy próbálták megoldani, hogy videóbemutatón keresztül nézték meg az ingatlanokat. Egyre népszerűbbek a virtuális túrák. Nagyobb fókusz került az online felületre. Ingatlan könyvek-ként lehet lapozni kvázi mint egy katalógusban az ingatlanok között és online elérhetőségeken lehet felvenni a kapcsolatot az ingatlanossal, vagy az eladóval. Az ügyvédeknél és az ügyintézésnél is nehézségekbe ütközik a személyes érintkezés. Lehetőség van arra, hogy az ügyvédeknél az ügyfelek egymástól eltérő időpontban jelennek meg a szerződéses dokumentumok aláírására.

Mindezek ellenére most sokan meggondolják, hogy eladják-e az ingatlanjaikat és azt is, hogy érdemes-e most ingatlant venni. A válság hatására lesznek olyan háztartások, akik kénytelenek lesznek megválni a felesleges ingatlanjaiktól. Olyan spekulánsok is mindig vannak a piacon, akik a pénzüket most inkább ingatlanba fektetnék. A befektetők szempontjából az arany piaca már teljesen telített lett. A valutákban nem feltétlenül van most nagy bizalom, hiszen a többi országban is gazdasági problémákat prognosztizálnak az elemzők. Annak ellenére, hogy a forint a környező országok valutáihoz képest mélyrepülésben van mostanra.

Az ingatlan egy biztos befektetési pont lehet azoknak, akiknek megfelelő mennyiségű pénz áll a rendelkezéseikre, hiszen az ingatlanpiac nem annyira érzékeny piac, mint a valuta- vagy az arany piaca.

Meddig tarthat ez a folyamat?

Az elemzők szerint az ingatlanpiacon talán őszre éri el a növekvő  kereslet és a csökkenő ingatlanárak a közös metszéspontot. Addig egyenletes árcsökkenés várható. Az ingatlanpiacnak legalább egy évre szüksége van ahhoz, hogy az előző év szintjére érkezhessen újból. Azzal együtt, hogy a 2010-es válságot követően 2013. évre állt újra erőbe a gazdaság ezen szegmense.

Posted on