Hogyan is kellene igazán kikapcsolódni?

Hogyan is kellene igazán kikapcsolódni?

Napjaink rohanó világában szinte észre sem vesszük, hogy mennyire fejnehezek lettünk. Szinte mindenhonnan impulzus éri az agyunkat és rengeteg információ és gondolat igényli a fókuszunkat, még akkor is, amikor azt gondoljuk, hogy igazán kikapcsolódunk.

Miből is kellene igazán kikapcsolódni és hogyan kellene azt tenni?

Az nem feltétlenül kikapcsolódás, hogy az irodai számítógép mögül kilépve, úton hazafelé gyorsan meghallgatunk egy podcast-et az autóban, majd az otthoni smart világban eszünk valami trendi egészségeset, utána az applikációban megnyitunk egy edzést és letoljuk online, este meg lehet a Netflixen nézni egy jó filmet.

Ezek pont, hogy ugyanúgy benne tartanak a kapcsolódásban. Még akkor is, ha az a podcast, vagy a film pont arról szól, hogy hogyan legyünk tudatosak, hogyan vegyük észre a gondolatainkat vagy a nézőpontjainkat akár, hogyan legyünk jelen. Biztosan jelen lehet lenni ennyi információval az agyunkban?

Ha én őszinte vagyok, akkor nagyon fáraszt az, hogy szinte minden az agyunk szintjén történik. Ki kellene ebből kapcsolódni és tényleg találni kikapcsolódást.

Mit lehet ilyenkor tenni? Az okosak azt mondják, hogy a testünk mindig jelen van. Szóval elég lenne csupán a testünkhöz kapcsolódni. De igazán mit is jelent ez a gondolat. Hogy lehet nem a testünkhöz kapcsolódni, hiszen az agyunk is a testünk. Ezt úgy gondolom, hogy igenis érdemes kikapcsolni minden kütyüt és bekapcsolni a saját szenzorainkat, vagyis érzékszerveinket, mert az tényleg igazi kikapcsolódást tud adni.

Mikkel lehet ezeket elérni? Hát bármivel, ami az érzékszerveinkre hat és máshogy stimulálja az agyat, mint a kütyüjeink. Ilyen lehet akár egy finom forró fürdő, amikor nem filmet nézünk közben, vagy nem agyalunk valamilyen információn, amit aznap ért minket. Vagy ha úgy étkezünk, hogy érzékeljük az ízeket, azt hogyan érkezik meg az étel a testünkbe. Hihetetlen megpihenés lehet az, ha naponta csak egy-két órára tényleg kikapcsoljuk magunkat az érzelmeinkből és a rengeteg gondolatból, ami hat ránk. Ha tudatosan érzékelünk. A bőrünket és a vizet, a finom ételt, hogyan hat a testünkre. A meleget, a testünk súlyát hogyan érzékeljük a vízben, esetleg az illatot és a csendet. De a csendet olyan minőségben, ahol sem az érzelmeink, sem a gondolataink nem játszanak főszerepet, hanem a testi érzékelésünk.

Semmi esetre sem szabad azt gondolni, hogy ez csupán zen mesterek kiváltsága, vagy ezt csak a nyaraláskor lehet megoldani. Igenis érdemes napi szinten bevinni az életünkbe és ha lehet, kiterjeszteni azt a családi életbe is. Akár úgy, hogy szaunát és fürdődézsát építünk ki a házban, hogy ezt a fajta kikapcsolódást közösen élvezhessük a szeretteinkkel. A dézsfürdőben garantáltan nem fog egy tinédzserünk sem kütyüt vinni, hiszen az vizes lenne. 

https://www.youtube.com/watch?v=-T67aX07PsY

 

Posted on