Hogyan érdemes a legújabb kutatások alapján étkezni és edzeni?

Hogyan érdemes a legújabb kutatások alapján étkezni és edzeni?

Ahogy a tudományos világ egyre több kutatást végez, egyre inkább bebizonyosodik, hogy az évtizedekkel ezelőtti diéták nem mindenkinek kedveztek és az sem mindegy, hogy milyen testedzésben gondolkoznak bizonyos korcsoportok.

Negyven feletti nőként volt időm az elmúlt húsz évben rengeteg diétát és sportot kipróbálni. Mindig az aktuális trend alapján ettem, úgy, mint egy ősember, vagy éppen kalóriákat számolgattam, vagy folyamatosan kanalaztam a káposztalevest. Ehhez mindenféle aerobic vagy magas intenzitású edzést választottam. Természetesen le tudtam fogyni, de a kívánt súlyomat soha nem tudtam megtartani, sem fenntartani az adott diétát, hiszen folyamatosan hiányzott valami az étrendemből, vagy folyamatosan éheztem.

Mostanában az online platformokon egyre több kutatást mutatnak be a hormonokkal kapcsolatosan.  Kiderült, hogy a makacs zsírpárnákat és az azokra való lehetséges megoldás sokszor nem a diétával van szoros összefüggésben, hanem a (nők esetében legtöbbször) hormonokkal. 2016-ban Nobel-díjat kapott egy kutató azzal kapcsolatban, hogy felfedezte az autofágiát és annak hatását a szervezetre. Az autófágia elég tág fogalmat takar, jelen cikk szempontjából az egyik legfontosabb az, hogy az inzulin hormonra a test reakcióját az oly gyakori inzulin rezisztencia ellentéteként segít érzékennyé tenni és ennek hatására egy sor pozitív hormonális változást beindítani az ember szervezetében. Egyensúlyba kerülnek a (farkas)éhséget szabályozó hormonok is, az ember metabolikusan flexibilissé tud válni úgy, hogy az időablakban szabadon étkezhet és mellette megszűnik a hormonális éhség.

A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az időszakos böjttel lehet a legkönnyebben hosszabb ideig az autofágia állapotát elérni a testben. Ami azzal a csodálatos lehetőséggel jár, hogy az éhséghormonok is egyensúlyba kerülnek és még az úgynevezett bio-individualizmust is sikeresen ki lehet küszöbölni, hiszen minden ember teste ugyanúgy reagál az autofágiára.

Az időszakos böjt mellett hiába áll be egyensúlyba a test hormonszintje, fontos edzéseket is választani, olyat ami a kortizolszintet is alapcsonyan tartja. Ezek az edzések valamilyan alacsony intenzitású testmozgásokkal kombinált súlyzós, és úgynevezett HIIT edzések. Az alacsony intenzitású testmozgás az lehet a mindennapi séta, vagy akár biciklizés. Természetesen otthoni- vagy edzőtermi gépeken is lehet ilyen mozgásokat végezni. A HIIT edzések azok magas intenzitású intervall edzéseket takarnak, aminek egyszerűen annyi a lényege, hogy a kornak megfelelő pulzustartományon belül lehetőség szerint a maximumra vinni a pulzust és utána nyugalmi állapotig engedni vissza. Ebből elegendő heti két alkalom. A maximumig vitt pulzusszámhoz a legjobb az a fajta edzés, ahol a gravitációt is le lehet győzni, mert az biztosan eljuttat ahhoz a pulzushoz. A legegyszerűbb módja a lépcsőzés, amihez érdemes akár otthoni lépcsőzőgépek beszerzésén is gondolkozni, hisz azon a kisintenzitású edzést is el lehet végezni a négy fal között. Természetesen gépek nélkül is elérhető a magas pulzusszám, de úgy sokkal egyszerűbb.

 

Az időszakos böjtöt már világszerte rengeteg ember űzi és legtöbbjük arról számol be, hogy életvitelszerűen is folytatható, hiszen nem csupán hormonálisan teszi helyre az éhséget, hanem számos anti-aging és betegségmegelőző előnnyel is jár. 

Posted on