Habzásgátlók az élelmiszerekben - amit tudnia kell

Habzásgátlók az élelmiszerekben - amit tudnia kell

A mai világban egyre többen szeretnének olyan élelmiszereket, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Ha lehetséges, organikus minőség és kevés kémiai összetevő. Azonban újra és újra halljuk, hogy az élelmiszerekben vannak habzásgátlók. Megmutatjuk, hogy mik ezek, és miért van rájuk szükség. Azt is megmagyarázzuk, hogy ezek hatással vannak-e az egészségre.


Mik azok a habzásgátlók?

A vegyiparban mindig vannak olyan folyamatok, amelyek során habot állítanak elő. Leginkább akkor, amikor folyadékok keverednek levegővel, miközben erős mozgások lépnek fel. Ezt a saját mosdókagylójából tudja. A mosogatószer akkor kezd el igazán habosodni, amikor a vizet a kezével fröcskölni és forgatni kezdi. Ennek megakadályozására a szakértők habzásgátlókat fejlesztettek ki.

Milyen típusú habzásgátlók léteznek?

Mielőtt elkezdenénk elmagyarázni, hogyan működnek a habzásgátló szerek, röviden elmagyarázzuk, hogy miért is keletkezik a habzás.

A habzás legfontosabb okozói a felületaktív anyagok, a fehérjék, a keményítő és a glükozidok. Különösen az utóbbi három anyag van jelen az élelmiszerekben. Habképző tulajdonsággal rendelkeznek, mivel keverednek a folyadékkal, és ezután képesek felületet képezni. A folyamat során levegőt zárnak be, és sok, apró buborék keletkezik. Ezek a buborékok alkotják a habot. A probléma ezzel az, hogy sok helyet foglal. Másrészt a legtöbb élelmiszerben nem kívánatos. Persze van olyan is, ahol ez a helye: Habtejszín vagy krémsajt készítmény. De sok más dologban kellemetlenek lennének.

Ennek ellensúlyozására olyan szereket használnak, amelyek felületi aktivitással rendelkeznek. Természetükből adódóan képesek azonnal kipukkasztani a buborékokat.

Mindez rendkívül összetett kémiának hangzik, és a kémia az, amiből az élelmiszerekben kevés kívánatos. De itt jön a jó hír: a habzásgátlóknak számtalan fajtája létezik. Ezek között vannak teljesen ártalmatlan vegyületek.

Alapvetően a habzásgátlók választéka viszonylag széles. Vannak szilikonnal és szilikon nélkül, szilárd vagy folyékony. Némelyikük veszélyes lehet az emberre, mások teljesen ártalmatlanok. Az élelmiszeriparban sok habzásgátló a természetes olajok összetevőin alapul. Ezeket a gyártás során adják az ételhez, hogy az a kívánt formát és vonzó megjelenést kapja.

Azt, hogy könnyen tolerálhatóak, az is mutatja, hogy ilyen szereket találunk a gyógyszerekben. A gyógyszertárak olyan gyógyszereket árulnak, amelyek szedése esetén megszűnik a puffadás a gyomorban. Egyszerűen csak nagyobb légbuborékok kipukkadását okozzák a bélben. Némelyikük évekig szedhető anélkül, hogy bármilyen kárt okozna.

Következtetés: Ne aggódjon az élelmiszerekben lévő természetes, jól tolerálható habzásgátlók miatt.

(Minden információ garancia nélkül, ez nem egészségügyi tanácsadás)

Posted on