Ha már különóra, akkor miért éppen zongoratanár?

Ha már különóra, akkor miért éppen zongoratanár?

A mai rohanó, felgyorsult világban nagyon fontos megválogatni, hogy milyen különórára írassuk be gyermekünket, hiszen a családi időbeosztás, pénztárca és a gyermek jólléte gyakran hatalmas terhet ró a szülőkre. Napjainkban elvárás, hogy sportoljanak, zenéljenek, de nyelveket is tanuljanak a gyerekek kiskoruktól fogva.

Ebben a cikkben a zenetanulás jótékony hatásaira szeretném felhívni a figyelmet. Abban mindannyian egyetértünk, hogy a gyerekeknek bőven elég az iskolában kapott feladatokat elvégezni és még az otthoni leckével is elkészülni a következő napra, de miért gondolom, hogy mégis érdemes zenét választani a gyerekeknek?

A zene jótékony hatása már magzatkorban is kimutatható, kisgyermekkorban is ösztönösen vonzódnak a gyerekek a zenéhez, tinédzser korban a zene méginkább fontossá válik. Ha jót akarunk a gyermekünknek, akkor már kora életszakaszában olyan ajándékot adhatunk a kezébe, ami jó esetben tinédzser korában is kapaszkodó lehet, közösséget és sikereket adhat neki.

A zene hallgatása is nagyban befolyásolja a pszichés állapotunkat. Kimutatták, hogy a zene hatására sokkal hamarabb le tudunk nyugodni, erősíti a boldogságérzetet. Aki átéléssel tudja hallgatni a zenét, kapcsolódik az ütemhez, a zenei hangokhoz, abból sokkal több érzelem és eufória szabadul fel, azzal együtt, hogy zenehallgatás közben légzésünk és szívverésünk is a zene ritmusához igazodik. A zene olyan agyi folyamatokat is képes bekapcsolni, ami nem csupán a tanulási képességeinket, hanem a kreativitásunkat is tudja aktiválni. A zene hatására dopamin (örömhormon) szabadul fel a szervezetben, amitől gyermekünk alvása, hangulata, figyelme javul. Ha klasszikus zenét hallgat, akkor szerotonin is szabadul fel a szervezetben, ami a stressz csökkentéséért felelős.

Az aktív zenélés stimulálja az agyat, javítja a kézügyességet. Minden olyan tevékenység, ami a vizuális, audiális és mozgáshoz kapcsolódó képességünket egyszerre veszi igénybe, egyúttal a jobb és bal agyfélteke közötti idegháló kapcsolatot is fejleszti. Ezt alsós korban érdemes mindenképpen fejleszteni, hiszen a későbbiek folyamán igen nagy hasznát fogja venni gyermekünk annak, hogy a két agyfélteke között az átlagoshoz képest sokkal több összeköttetése van. A motorikáért felelős agyterület is igen fejlett lehet általa. Mindezek támogatják a koncentrációt és az emlékezőkészséget, egyúttal az intelligenciát.

A zenetanuláson belül miért javaslom, hogy egy jó zongoratanár legyen az, akit keresünk a gyermekünknek?

Kutatási eredmények kimutatták, hogy aki zongorázni tanul gyermekkorában, az könnyebben különbözteti meg a hangokat és könnyebben ismeri fel a hallott szavakat. A nyelvi felméréseken a zongorázó gyermekek teljesítettek a legjobban. Azt is bebizonyították, hogy azok a gyermekek, akik heti három alkalommal vettek részt zongora órán, azok tudták legkönnyebben megkülönböztetni az egy hangban eltérő szavakat olvasáskor. Ezen feladat elvégzése közben agyműködésüket EEG-vel is vizsgálták és az ottani eredmények is a zongorát tanuló gyermekek körében voltak a legjobbak.

A fentiek tükrében úgy gondolom, hogy a zongora tanulás a legjobb választás a gyermekünknek, hiszen azzal nem csupán életreszóló örömet okozunk neki, hanem a rohanó napi világban egy kiegyensúlyozott gyermeket kaphatunk, akinek az örömreceptorai mellett az intelligenciája és a szervezőkészsége is fejlett.

 

 

Posted on