Egészségünk az újévi fogadalmak tükrében

Egészségünk az újévi fogadalmak tükrében

Így ünnepek után, a januári kezdésben sokan eldöntik, hogy ettől az évtől új életet kezdenek és odafigyelnek az egészségükre. Aki tudatos életmódot szeretne folytatni, annak számos fórumon elérhető, szakértői információk, támogató közösségek jó lehetőséget kínálnak arra, hogy ezek az elhatározások ne csupán múló vágyak legyenek.

Természetesen azért reálisan érdemes meghatároznunk a vágyainkat, az egészségünk több területét is érintve. A mai világban már nem fontos minden kérdéssel orvoshoz rohannunk, de azért az egészségünk rendbetétele vonatkozásában ajánlott egy alapos laborvizsgálattal kezdeni, hiszen azzal eleve számos problémát is ki tudunk szűrni és az eredmények pedig iránymutatóak lehetnek azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban érdemes a védelmi vonalunkat megtámogatni.

Az egészség természetesen többrétű dolog, ma már nem kell sokat magyarázni, hogy egy ember akkor egész, ha testi-lelki és szellemi szinten is rendben van. Testi szinten az ételek fajtája és a folyadékbevitel igencsak meghatározó. Az étkezésekkel kapcsolatban rengeteg trendi elképzelés van, mindenki megtalálja a magának valót a színes spalettáról. A folyadékbevitel az már általánosabban és egyértelműbben meghatározott, lehetőség szerint tiszta vizet vagy egészséges teákat igyunk minél többet, minél természetesebb formájukban.

Az étkezések mellé még az étrendkiegészítőket is érdemes figyelembe venni, hisz napjainkban az éhezés nem a mennyiségi, hanem az ételek minőségi szintjén van jelen. A vitaminokkal szemben már egyre szigorúbb elvárások a természetesek, hiszen az étrendkiegészítők piacán igen széles körben lehet vitaminokat találni. Elsődleges szempont, hogy a legmodernebb technológiai eljárással készüljenek, a hatóanyagok és a biohasznosulás tekintetében. Az sem mindegy, hogy milyen formában készül kapszula, vagy a pipettás adagolóval ellátott készítmény. A legújabb kutatások alapján olyan vitamint érdemes választani, amelyek képesek az emberi sejt falával összeolvadni és közvetlenül a sejtbe juttatni a hatóanyagokat. Ezen kívül az is fontos szempont, hogy a hatóanyagok közvetlenül a vékonybélben szívódhassanak fel, hogy teljes mértékben a vérkeringésbe juthassanak. Tehát a legjobb vitamin a vitamin szérum, mely a fenti elvárásoknak is megfelel. A vitaminok közül érdemes a laboreredményeink alapján választani hatóanyag szempontjából. Amennyiben a laboreredményünk nem indikál semmilyen irányt, akkor a legjobb multivitamin lehet a megoldás.

Az étkezés, folyadékbevitel és étrendkiegészítők mellett érdemes még valamilyen testmozgást is beiktatni az életünkbe. Természetesen ajánlott olyan mozgást, amit hosszabb távon is szívesen csinál az ember. A fokozatosságra is érdemes odafigyelni és türelmesnek maradni, hiszen ezeket az új szokásokat szépen lassan, hosszabb idő alatt lehet a mindennapok sodrásába beiktatni.

 

A testi szint mellett a lelki és szellemi szintet már sokkal kényelmesebb megvalósítani. Lelki szinten ha szükséges, érdemes coach vagy tanácsadó segítségét igénybe venni, mindenképpen megéri, mert önismereti munkával nagyon szépen rendbe lehet tenni az élettel való elvárásainkat és az emberi kapcsolatainkat. A szellemi szint pedig a gondolatainkkal van összefüggésben, hogy milyen hatásokat hagyunk magunkra hatni milyen nézőpontok alapján hozunk döntéseket és virágoztatjuk ki az életünket. 

Posted on