Budapest és a lakáskiadás piaca

Budapest és a lakáskiadás piaca

Budapesti lakás kiadás

A koronavírus nem csupán az életvitelünkre van erős hatással, hanem a gazdaságra is. A gazdaságon belül pedig az ingatlanpiacra.

Ebben a cikkemben közgazdaságtani szempontból szeretném körbejárni a lehetséges hatásokat a budapesti lakás kiadás tekintetében.

Budapesten a lakás bérbeadások piacán többféle keresleti igény kielégítésére is berendezkedtek a lakáskiadók. Budapest a booking.com internetes felmérése alapján a világ legszebb városa volt 2018-ban, ez is jól mutatta, hogy a külföldi turisták szemében igenis potenciális utazási célpont volt fővárosunk.

A szállások között egyre inkább preferált az úgynevezett airbnb szállásforma. Ez a szó az air (repülés) bed and breakfast szóból ered. A lakástulajdonosok egy közös platformon meghirdették a lakásukat és a turisták egy applikáció használatával lefoglalhatták a szállást. Az applikáció megoldotta azt is, hogy minden házigazdáról írtak véleményt a vendégek, így nem csupán a lakás elhelyezkedéséről és szépségéről, kényelméről volt elérhető információ, hanem arról is, hogy a házigazda az elvárásoknak megfelel-e. Az airbnb piacát hívjuk rövid távú lakáskiadásnak, hiszen itt tényleg pár napos városlátogatásról van általában szó. Ez egy igen kedvelt kiadási forma, mert aránylag magas haszonnal lehet kiadni egy-egy lakást a fővárosban és még mindig a szállodákhoz képest olcsóbb árakon. Így természetesen sok lakáskiadó választotta ezt a formát.

Emellett vannak középtávú lakáskiadások is. Budapest kiadó lakás 1-6 hónapra is igen kedvelt célpont. Hiszen sokan jönnek erasmus tanulmányútra, esetleg átmeneti időre külföldi kiküldetésbe. És egyéb igények alapján is sokan csupán ekkora távra köteleződnek el szívesen.                                          

A rövid- és középtáv mellett vannak a hosszabb távú lakáskiadások. Akik legalább egy évre szeretik, ha a bérlő elköteleződik.

Budapest területén mindhárom forma jelen volt. Természetesen ez megemelte a tartós bérleti árakat, hiszen a kínálat szempontjából kevesebb jutott tartós bérletre.

Jelenleg, hogy a turizmus és a külföldi utazások visszaestek, szinte a nullára, természetesen az airbnb piacán realizálható kereslet is teljesen visszaesett. Ez azt jelenti, hogy a tartós bérletek piaca ismét beindult és a kínálat hirtelen pezsegni kezdett. Amikor a kínálat megnő egy adott kereslet mellett, az mindig az árak csökkenését hozza magával. Vagyis az ország egyéb területeihez képest igen magas budapesti lakásárak újra versenyképesebbek lettek. Természetesen nem tudni, hogy ez a hatás milyen hosszan várható, mert lehet, hogy lesznek olyanok, akik eladni kényszerülnek lakásukat a negatív gazdasági hatás miatt. Illetve van olyanra is példa, hogy felajánlották összefogásként jótékonysági célokra a lakást nővéreknek és orvosoknak, akik a koronavírus miatt budapesti szolgálatra jelentkeztek. Ha a gazdasági visszaesés és munkanélküliség magasabb lesz az országban, akkor viszont várhatóan Budapest vonzáskörzet lesz, sok ember felmegy szerencsét próbálni. Az a keresletet növeli meg a középtávú, vagy tartós ingatlanbérbeadás piacán, ami a megemelkedett kínálatot egyensúlyba hozza és valahol egy az ár is egyensúlyba kerül újra.

Reméljük, hogy ez a hatás nem több évre dobja vissza a gazdaságot majd.

 

Posted on