A régi családi emlékek digitalizálása akár egy jó kis családi program is lehet

A régi családi emlékek digitalizálása akár egy jó kis családi program is lehet

Jönnek az ünnepek és a nagy rohanások után talán újra együtt lehet kicsit a család. Milyen jó ötlet lehet elővenni a régi vhs kazettákat és átnézni az emlékeket. Nagymamáékat, mikor még fiatalok voltak, a nyaralásokat, esküvőket. Milyen hajstílusunk volt, milyen ruhákat hordtunk. Egy-egy videón még a dédnagypapa is rajta van, akit a gyerekeink soha nem láttak, pedig mennyi rengeteg mosolygós történetet mesélt nekünk a fiatalabb koráról…

Érdemes még az ünnepek előtt kicsit végiggondolni, hogy az utolsó költözéskor hova tettük a régi videólejátszót, esetleg a nagyi még mindig őrzi az övékét… Lehet kérni karácsonyra, hogy mindenki hozza el a nála lévő kedves családi emlékeket tartalmazó vhs kazettákat.

Azon túl, hogy egy szuper családi programot lehet belőle rendezni, ami tényleg táplál és összeköti a családot ezekben a nehezebb hangulatú időkben a karácsonyi utáni pihenés közben szuper dolog lehet rendszerezni azokat az emlékeket, amik digitalizálásra érdemesek.

Fontos figyelembe venni, hogy a videókazetták élettartama nem örökre szól, hisz a pára és a hőhatások nem kedveznek a szalagnak, ami az információkat tartalmazza, így érdemes elgondolkodnunk azon, hogy keressünk egy vhs kazetta digitalizáló céget, aki elvállalja, hogy az általunk kiválasztott családi videó digitalizálását elvégzi. Természetesen nem csupán vhs kazetták, hanem mini dv kazetta digitalizálása is kérhető.

A folyamat igen egyszerű, a megjelölt, címkézett szalagokat be kell vinni az adott céghez. Érdemes a kazettára már azt az elnevezést írni, ami majd a digitális fájl címe is lesz. Mindenképpen tájékoztatni kell a céget a digitalizálás előtt, hogy milyen formátumban szeretnénk a kész anyagot megkapni. Lehetőség van arra is, hogy a felhőből letöltsük a kész fájlokat, vagy usb-s adathordozóra átmásoljuk, mikor a kazettákért megyünk vissza. A cégek jellemzően nem csupán a videokazetta digitalizálást tudják elvégezni, hanem abban is segítenek, hogy csupán az általunk kiválasztott tartalom kerüljön digitalizálásra, vagyis a kazetta unalmas részeit nem kell digitalizáltatnunk. Ezt követően akár képminőség javítást is kérhetünk a szakemberektől, ami azt jelenti, hogy a régi klasszikus képminőség helyett akár 4 K digitalizált minőség is elérhető.

 

A kazettákat továbbra is érdemes megtartani, de vákumcsomagolt, zárt módon, ami védi párától és a penészedéstől. A digitális képanyagból, meg akár következő karácsonyra is lehet már otthon saját videóvágó programmal igazi szívet melengető családi videókollázsokat készíteni. Akár a gyerekekkel közösen, hiszen egy-egy ilyen kollázs elkészítésében ők sokkal ügyesebbek és közben igazi minőségi időt lehet a tinédzsereinkkel tölteni, és ezt még nagy valószínűséggel élvezik is. Azon túl, hogy a közös családi emlékek ismerete mennyire fontos a lelki fejlődés szempontjából igazi minőségi időt jelenthet elmesélni, hogy mi hogy éltük meg a tinikorunkat, hihetetlen jó sztorik bukkanhatnak elő, talán abban is segít, hogy megértsük hogy a mi gyerekeink min mennek át épp.

Posted on