A Lean konferenciák világa – az idei top konferenciák és témáik

A Lean konferenciák világa – az idei top konferenciák és témáik

Egyre terjed a lean management kifejezés, ami dióhéjban annyit jelent, hogy a cégeket olyan irányelvek mellett vezetik speciálisan erre képzett vezetők, hogy az adott vállalat a lehetőségekhez mérten a leggazdaságosabban állítsa elő a termékeit, vagy szolgáltatásait. Az alapelvei az ember tiszteletén és a veszteségek (a vevők szempontjából nem értékteremtő dolgok vagy folyamatok a rendszeren belül) csökkentésén alapszik. Az 5S Lean production 5 fontos alapelvre épít: Meghatározzák azt, hogy a vevő számára mi hozzáadott érték (value), majd kialakítanak egy olyan folyamatot (value stream), amely ez az első körben meghatározott értéket előállítja. A folyamatot nagyító alá kell venni  és olyan lépések sorozatával meghatározni, ahol az anyagok, információk stb. akadálytalanul (flow) áramolhatnak. Az ügyfél igényeinek megfelelő mennyiségben kell csupán szolgáltatni, vagy termelni (pull). Ezt a rendszert kell fejleszteni és folyamatosan csiszolni (kaizen/perfeciton). A Toyota vállalatnál vezették be először ezt a rendszert az 5 S alapja a Seiri a vásárló szempontjából értékes dolgok vagy folyamatok azonosítása. A Seiton célszerű helye ezeknek. Seiso a tisztítás. A Seiketsu a fenntartás. Shitsuke az előzőek vállalati kultúrába ültetése.

A mai top szakemberek a témában már sokkal komolyabb kérdésekkel foglalkoznak. Aki szeretne lépést tartani az ipari forradalom 4.0 által felvetett Lean problémákkal és megoldásokkal, azoknak javasoljuk a világ 15 top Lean konferenciájának követését.

A Toyota Kata Summit februárban Savannah-ban került megrendezésre, melyen a szakemberek az elmúlt év során összegyűjtött tapasztalataikat osztották meg. A tudományos gondolkodók munkaerő fejlesztése volt a találkozó fő témája.

A TWI csúcstalálkozó Austin-ban volt szintén februárban és Malmőben lesz júniusban. A fókuszpontjában azoknak a vállalatoknak a jó gyakorlatai voltak, melyek a vállalati szintű kazein kultúrát sikeresen szabványosították. Emellett nem csak a munkamódszereket, hanem a munkakapcsolatokat is megfelelően fejlesztették.

2019 Lean csúcsatalálkozó Houston ban lesz idén márciusban. Ez a rendezvény a lean gondolkodók és innovátorok eseménye lett. Legfőbb célja az információcsere és a kapcsolatépítés.

COE csúcstalálkozó 2019 Ohio-ban lesz idén áprilisban. A téma változás üteme, a cégek alkalmazkodóképessége, a problémák előrejelzésének lehetősége, az innovatív folyamatok a Lean management területén.

LPPDE Europe találkozó idén júniusban lesz Malmö-ben. A találkozó küldetése, hogy a lean folyamatok és folyamat fejlesztése területén közös gondolkodásba kezdjenek K+F szakemberek és egyetemi gondolkodók.

Lean Coaching csúcstalálkozó idén júliusban Jekyll Island-on lesz a coaching technikákról és a lean stratégiák közös metszéspontjairól és mindkét terület fontosságának bemutatásáról szól.

Magyarországon az AdrenaLean elnevezésű konferencián olyan kérdéseket taglalnak, hogy mi van a Toyota kata gyakorlatán túl, a KKV szektor lean szempontjait járja körbe. A lean és a munkavállalók kapcsolatáról, a lean kompetenciákról is tartanak előadást.

Posted on