A kertészkedés jótékony hatásai - tűlevelű világ a kertünkben

A kertészkedés jótékony hatásai - tűlevelű világ a kertünkben

Tavaly ilyenkor még úgy gondoltuk, hogy hamar túl leszünk a covid témán és nyaralhatunk boldogan. Azóta már tudjuk, hogy érdemes körül néznünk olyan tevékenységek körében, amit otthonról, vagy otthon is tudunk végezni. Előző cikkemben arról írtam, hogy milyen jó hatásai vannak a művészetnek, a művészetterápiának, akár legyen az egy sima színező kifestése.

Mostani cikkemben a kertészkedésről szeretnék írni, mert bizonyítottan előnyös hatása van az ember életére a természethez való kapcsolódás, a kertben való tevékenykedés. Igaz, ezt a luxust csak azok az emberek engedhetik meg maguknak, akiknek van kertjük.

A természet ritmusához való alkalmazkodás a régi emberek sajátja volt és adott egy igazi mély ritmust és harmóniát, amit a mai emberek nem mondhatnak sajátjuknak. A kertészkedés is csodákat tehet a mai ember életében, hiszen aki képes szép kertet ápolni, kapcsolódni a növényeihez, az sokkal jobban összhangba kerül a Földdel, csökkentheti a depresszió, szorongás tüneteit. Minden kertben végzett munka jót tesz a testnek és észre sem vesszük, máris meg volt a napi testmozgás.

A kertészkedés lehetőséget ad arra, hogy valamire összpontosítsunk, és egy cél és feladat szem előtt tartásával dolgozzunk, akár a családdal, közös álmot és kertet építsünk, amiben délutánonként lehet gyönyörködni. Ez különösen hasznos most, amikor ennyi betegség és halál van, és halálról beszélnek, csak azért, hogy látni a dolgok növekedését és a dolgok virágzását.

A kertészkedés lehet önálló tevékenység vagy lehetőség a családdal és barátokkal való kapcsolattartásra. A kertészkedés által nyújtott boldogság és stresszoldás remek dolog, amit megoszthatunk szeretteinkkel. A kertészkedésnek különleges előnyei vannak a gyerekek számára is. A piszok korai kitettsége számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik, az allergia csökkentésétől az autoimmun betegségekig, arról nem is beszélve, hogy lendületet adhatunk a D-vitaminnak is.

Most, hogy a covid újra visszaszorította a családok mozgástereit, még most is érdemes lehet akár egy komoly projektet is megtervezni a kertben. Akár a családdal, akár úgy, hogy a digitális oktatásban részt vevő gyermekünk is építő környezetismeret órát kaphasson otthon. Megismerkedhetünk komolyabb növényfajtákkal, mint amilyet a Tűlevelúvilág Díszfaiskola is ajánl. Jó lehet elmélyedni a világ tűlevelűi és fenyői – a tűlevelűek és fenyők világa mélységeiben. Ez a cég  segít a kertészkedést kedvelők számára megismertetni a ritka alapfajokat is. Segít felfedezni a tűlevelű növények díszkerti változatát is, nem csupán szépségüket, de forma- és színgazdagságukat is bemutatja. Felfedezhetjük segítségével, hogy akár szabályos gömb vagy hengerforma mellett akár bizarr formájú növények is léteznek. Színek tekintetében a feketészöld és sárga, valamint egészen az ezüstkékig el lehet menni azoknak, akik szeretnének ilyen színvilágot is a kertjükben télen is. Ha ilyen növényekkel tervezzük meg a kertünket, akkor a ritka fajok megőrzésével mi is hozzájárulhatunk a biodiverzitás megőrzéséhez. Talán most még időben vagyunk ahhoz, hogy ültessünk és hasznossá tegyünk a napjainkat és lehetőség szerint valami közösség és természetépítő tevényeséget végezhessünk.

Posted on