A Kata rendszer, az új adózási formák és az áfabevételek

A Kata rendszer, az új adózási formák és az áfabevételek

Az áfa kérdéskör napjainkban több szempontból is beszéd tárgya hazánkban, hiszen a Magyar Államkincstár több lépcsőben is igen jól jár az inflációból eredő áfabevétele miatt. A KSH adatok alapján az előző évekhez képest mintegy 800 milliárd forinttal több bevételt jelentett az inflációból eredő áfa a kormány szempontjából. Mindez csupán az első félév adatai alapján.

Ehhez hozzávesszük a rezsicsökkentés visszavonásából eredő áfát az év végére elég szép további summát jelent. Mindezekhez első körben nem teljesen látható, de az új KATA törvény is az áfa bevételeket fogja növelni.

Jelen bejegyzésben az új kata törvényt szeretném kicsit körbejárni, hiszen nem annyira egyértelmű, hogy pontosan mit és mikor kell csinálni, hiszen a kormány gyorsított eljárással fogadta el, a kormányhivatalokra, a könyvelőkre és a vállalkozókra egyaránt komoly határidőket tolva. Ez egy drasztikus beavatkozás, mely visszhangjáról jelen cikk nem szándékozik véleményt formálni. Egy tény, hogy az érintett szereplők közül egyik sem volt rá felkészülve.

De lássuk, hogy miről és szól az új kata és miért van összefüggésben az áfabevételekkel.

A régi kata alól minden eddigi cég kikerül. Vagyis azoknak a vállalkozóknak, akik maradhatnak katások, azoknak is nyilatkozniuk kell, hogy ők az új kata rendszer keretei között kívánják a szolgáltatásukat folytatni. A nyilatkozattétel alól azok a katások sem kivételek, akik jelenleg szüneteltetik a vállalkozásukat. A törvény keményen fogalmaz, aki nem nyilatkozik azok mind kikerülnek a régi kata alól és nem lesz lehetőségük visszakerülni. Mindezeket a nyilatkozatokat augusztus 01 és szeptember 25-ig kell megtenni az összes érintettnek a NAV által kiadott nyilatkozati nyomtatványon. Mindezek mellé egy záró bevallást is kell készítsenek aug 31-ig és ezt követően ismét el kell készítsék az iparűzési adóba való belépési nyilatkozatukat.

Az Evec. törvény szerint csak főállású egyéni vállalkozó maradhat a jövőben katás, ami azt jelenti, hogy heti kevesebb mint 36 óra munkaviszonyt vagy társas vállalkozói jogviszonyt folytathat. Ezt a tárgyhó egészében kell értelmezni és amelyek hónapban ezt az óraszámot meghaladja, attól a hónaptól kezdve már nem tartozhat a kata hatálya alá.

Nem maradhat a kata törvény alatt:

o   aki korábban SZJA törvény miatt volt Katás: közjegyző, önálló bírósági végrehajtó, ügyvéd, szabadalmi ügyvivő, állatorvos, egyéni cég, magánszemélyi taggal rendelkező bt és közkereseti társaság

o   saját jogú nyugdíjas, baleseti rokkant nyugdíjas, rokkantsági ellátásban lévő, nevelőszülő, nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat

o   külföldön/más államban biztosított személy

Fontos szabály a fentiek mellett, hogy csak magánszemélyek felé állíthat ki számlát a katás vállalkozó. Amennyiben céges partnernek kiállításra kerül egyetlen számla, attól a pillanattól kezdve már nem tartozhat ebbe a kategóriába és elveszíti a katás státuszát.

 De mit választhat az a vállalkozó, aki a fentiek tükrében nem maradhat katás?

2022. szeptember 01-től magánszemélyként SZJA köteles, vagy gazdasági társaságként a társasági adózás hatálya alá esik, vagy KIVA-s lesz, ami a kisvállalati adót jelenti. Mindezekről augusztus 31-ig dönteniük kell a vállalkozásoknak.

Ami fontos információ a katásoknak, hogy a katából való kilépés esetén az átalányadó év közben is választható az kata keretekből kilépés esetén. Erről augusztus 15 és október 31-ig kell a cégeknek nyilatkozniuk, mellette éves bevételi határt és a költséghányadot is ki kell választaniuk. Ennél arra szükséges odafigyelniük, hogy 15 millió forint éves bevételi határ a plafon, hogy ezt az adózási formát lehessen választani. Az összeget arányosítani kell, mivel tört évben történik az átállás a kötött határidők miatt. Amennyiben a 15 milliós határt átlépi, úgy visszamenőleg is a jövedelemadózás szabályai alá kerül át a vállalkozó. Mindezek mellett az ÁFA 12 millió forint éves értékhatárt is figyelniük kell az érintetteknek. Ebbe az áfa határba januártól a kiállított katás számlák is beletartoznak, vagyis lesznek olyan katás vállalkozók is, akik átlépnek az áfa körbe. Ehhez egy jó áfa kalkulátor mindenképpen jól jöhet.

Az előzőek értelmében az maradhat katás, aki 12 millió forint árbevétel alatt, kizárólag belföldi magánszemélyek felé állít ki számlát, nincs alkalmazottja, sem alkalmi munkavállalója, így nincs havi adó- és járulékbevallási kötelezettsége.

 

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a kormány áfa bevételeit fogják növelni azok akik a kata rendszerből kilépnek és az áfa kör alá fognak esni a jövőre nézve. Fontosnak tartom viszont megjegyezni, hogy az átalányadózás is átalakul az idei évtől, és sok egyéni vállalkozó számára akár a katához képest is jobb adózási forma lehet. Azon túl, hogy jelentősen egyszerűsödnek a szabályok, sokak számára csökkenhet az adó is. Az eddigiekhez képest sokak számára megnyílik ez az egyszerűsített adó, hiszen már munkaviszony mellett is jó választás lehet ez az adózási forma. 

Posted on